Vaříme zdravě

Třebaže už od Nového roku uplynula spousta času, určitě si ještě vzpomenete na svá novoroční předsevzetí. Spousta z vás se zařekla, že bude jíst lépe, méně nebo zdravěji a je jedno, jestli kvůli váze, pevnému břichu, dobrému pocitu nebo zdraví. Jisté je, že předsevzetí ne-předsevzetí, zdravější jídlo ještě nikdy nikomu neuškodilo. Proto pro vás máme další recepty, tentokrát ze zdravého soudku. Dobrou chuť!

Kuře s pomerančovou kůrou

Kuřecí maso je dobře známé pro svou výbornou výživnou hodnotu a zároveň nízký obsah tuku – hodí se proto výborně jako základ zdravé kuchyně. Vyzkoušejte zdravou variantu přípravy s poněkud neobvyklou ingrediencí, pomerančovou marmeládou.

Co budeme potřebovat

250 ml kuřecího vývaru

2 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce pomerančové marmelády

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička kukuřičného škrobu

500 g kuřecích prs

1 lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry

2 cibule nakrájené najemno

Sůl, pepř, olivový olej

 

 

Postup

Smíchejte vývar, ocet, marmeládu, hořčici a škrob ve středně velkém hrnci. Očištěná, omytá a osušená prsa z kuřete posypte solí a čerstvě namletým pepřem, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte kuře dozlatova, cca dvě minuty na každé straně. Kuře odložte na plech do horké trouby, aby nevychladlo. Na kvalitní pánev přidejte trochu oleje, cibulku a opečte dozlatova. Pak přidejte umíchanou směs z hrnce a za stálého míchání povařte, dokud omáčka nezhoustne. Nyní je na řadě kuře. Asi 2 minuty jej povařte dohromady s připravenou směsí a po té odstavte pánev od plotny. Nakonec vmíchejte nastrouhanou kůru z pomeranče. Jako přílohu doporučujeme servírovat hnědou rýži.

 

Řecká omeleta

Rychlá, jednoduchá a zdravá snídaně nebo večeře, to je omeleta na řecký způsob. Připomene vám letní dovolenou a zvládne ji opravdu každý.

Ingredience

100 g špenátu (může být i mražený)

4 vejce

50 g sýru feta

2 jarní cibulky nakrájené najemno

2 lžíce najemno nakrájeného kopru

olivový olej, sůl, pepř

 

 

Postup

Špenát omyjte a důkladně vymačkejte, aby v něm nezůstala přebytečná voda. V menším hrnci prošlehejte vejce vidličkou, přidejte fetu, jarní cibulku, kopr, pepř, sůl a špenát. Vše jemně promíchejte. Dejte si rozehřát troubu, pokud možno na funkci na grilování. Na pánvi na omelety s nepřilnavým povrchem rozpalte olivový olej a vylijte na ni připravenou směs. Co nejvíce rovnoměrněji ji rozprostřete na pánvi, zmírněte plamen a opékejte, dokud není spodek omelety opečený dozlatova (přibližně 3 minuty). Pánev poté dejte asi na dvě minuty do trouby, než se vrchní část dopeče a vytvoří lehkou krustu. Omeletu přesuňte na talíř a servírujte s čerstvým pečivem.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení