Vaříme zdravě

Třebaže už od Nového roku uplynula spousta času, určitě si ještě vzpomenete na svá novoroční předsevzetí. Spousta z vás se zařekla, že bude jíst lépe, méně nebo zdravěji a je jedno, jestli kvůli váze, pevnému břichu, dobrému pocitu nebo zdraví. Jisté je, že předsevzetí ne-předsevzetí, zdravější jídlo ještě nikdy nikomu neuškodilo. Proto pro vás máme další recepty, tentokrát ze zdravého soudku. Dobrou chuť!

Kuře s pomerančovou kůrou

Kuřecí maso je dobře známé pro svou výbornou výživnou hodnotu a zároveň nízký obsah tuku – hodí se proto výborně jako základ zdravé kuchyně. Vyzkoušejte zdravou variantu přípravy s poněkud neobvyklou ingrediencí, pomerančovou marmeládou.

Co budeme potřebovat

250 ml kuřecího vývaru

2 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce pomerančové marmelády

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička kukuřičného škrobu

500 g kuřecích prs

1 lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry

2 cibule nakrájené najemno

Sůl, pepř, olivový olej

 

 

Postup

Smíchejte vývar, ocet, marmeládu, hořčici a škrob ve středně velkém hrnci. Očištěná, omytá a osušená prsa z kuřete posypte solí a čerstvě namletým pepřem, na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte kuře dozlatova, cca dvě minuty na každé straně. Kuře odložte na plech do horké trouby, aby nevychladlo. Na kvalitní pánev přidejte trochu oleje, cibulku a opečte dozlatova. Pak přidejte umíchanou směs z hrnce a za stálého míchání povařte, dokud omáčka nezhoustne. Nyní je na řadě kuře. Asi 2 minuty jej povařte dohromady s připravenou směsí a po té odstavte pánev od plotny. Nakonec vmíchejte nastrouhanou kůru z pomeranče. Jako přílohu doporučujeme servírovat hnědou rýži.

 

Řecká omeleta

Rychlá, jednoduchá a zdravá snídaně nebo večeře, to je omeleta na řecký způsob. Připomene vám letní dovolenou a zvládne ji opravdu každý.

Ingredience

100 g špenátu (může být i mražený)

4 vejce

50 g sýru feta

2 jarní cibulky nakrájené najemno

2 lžíce najemno nakrájeného kopru

olivový olej, sůl, pepř

 

 

Postup

Špenát omyjte a důkladně vymačkejte, aby v něm nezůstala přebytečná voda. V menším hrnci prošlehejte vejce vidličkou, přidejte fetu, jarní cibulku, kopr, pepř, sůl a špenát. Vše jemně promíchejte. Dejte si rozehřát troubu, pokud možno na funkci na grilování. Na pánvi na omelety s nepřilnavým povrchem rozpalte olivový olej a vylijte na ni připravenou směs. Co nejvíce rovnoměrněji ji rozprostřete na pánvi, zmírněte plamen a opékejte, dokud není spodek omelety opečený dozlatova (přibližně 3 minuty). Pánev poté dejte asi na dvě minuty do trouby, než se vrchní část dopeče a vytvoří lehkou krustu. Omeletu přesuňte na talíř a servírujte s čerstvým pečivem.