Novoroční čočka na kyselo vám přinese kromě peněz také zdraví

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Možná na vánoční a novoroční tradice věříte, možná si říkáte, že pověrčivost je nesmysl. Ale stejně, jako ke Štědrému večeru patří kapr a cukroví, na Nový rok byste měli alespoň ochutnat čočku.

Pokud si ji totiž dopřejete, měly by se vás po celý rok držet peníze. A kdo by byl ochotný podobnou věc riskovat? Jisté je to, že pokud si čočku nebo jiné luštěniny dopřáváte pravidelně, držet se vás bude alespoň zdraví. Čočka je totiž velmi bohatá na bílkoviny, uhlohydráty, železo, zinek a draslík a dostanete ji v několika barevných variantách. Naučte se, jak si připravit jednoduché, ale vynikající jídlo – čočku na kyselo. 

 

Ingredience na čočku na kyselo

400 g čočky

50 g másla (lze nahradit olejem nebo sádlem)

2 najemno nasekané menší cibule

25 g hladké mouky

ocet

sůl, pepř

bobkový list, tymián

kuřecí nebo zeleninový vývar

uzenina (uzené maso, kvalitní klobása)

 

Zdroj:www.recipehubs.com

 

Pánev s nepřilnavým povrchem

Na smažení cibulky a přípravu jíšky použijte pánev s nepřilnavým povrchem.

Postup

Čočku přeberte, pořádně propláchněte ve studené vodě a nechte dvě až tři hodiny namočenou ve vlažné vodě. Jakmile čočka nasákne vodu, zbytek slijte a poté čočku dejte do indukčního hrnce. Přilejte vlažnou vodu tak, aby čočka nebyla zcela ponořená a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi hodinu, dokud čočka nezměkne. Na titanové pánvi osmažte nakrájenou cibulku společně s hladkou moukou na másle, dokud nebudete mít jíšku jemně nazlátlé barvy. Nyní můžete postupně za stálého míchání přilévat vývar (pro zjemnění chuti) a směs přiveďte k varu. Přidejte tymián a bobkový list a vařte dalších cca 10 minut. Poté vyndejte bobkový list a přidejte uvařenou čočku. Ochutnejte, případně dochuťte solí, pepřem a octem a mírně povařte. K čočce se výborně hodí kvalitní domácí uzené maso nebo klobásky, případně volské oko. Jako přílohu doporučujeme rozpečenou bagetku.