Lehký jarní salát z listové zeleniny se zastřeným vejcem

Ingredience

Salátový základ

Rukola

Řeřicha

Medvědí česnek

 

Dressing

Ocet balsamico

Panenský olivový olej

Pepř

Sůl

 

Zastřené vejce

Vejce (1 vejce = 1 porce)

Ocet

Voda

 

 

Postup

Čerstvou listovou zeleninu nejprve důkladně opláchněte a poté z ní pomocí salátové odstředivky odstraňte přebytečnou vodu. Salát zůstane nadýchaný a svěží. Salátové lístky pak zlehka natrhejte do větší mísy a promíchejte.

Vezměte si větší hrnec a nalijte do něj vodu cca do výšky 10 cm. Přiveďte ji k varu.

Do hrníčku si rozklepněte 1 vejce. Ve chvíli, kdy se ve vodě začínají tvořit bubliny (v tu chvíli má teplotu cca 80 °C) do ní vlijte cca 2-3 polévkové lžíce octa a vytvořte vodní vír.  Díky většímu objemu hrnce vír vydrží delší dobu, ale přesto je třeba pracovat rychle. Přes lžíci vlijte opatrně vejce do víru. Pokud se strefíte přímo doprostřed, bude mít následně dokonalý kulatý tvar, efektnější ale je, vlít ho kousek od středu a za pomoci lžíce obmotat ve víru bílek kolem žloutku (výsledek vidíte na fotografii). Pokud chcete mít vejce uvnitř tekuté, vařte jej 3-4 minuty.

V případě více porcí postup opakujte, ocet stačí přidat už vždy jen v malém množství. Takto uvařená vejce můžete přemístit do jiného hrnce se studenou vodou, kde počkají na servírování.

Do misky si připravte dressing ze třech dílů balsamikového octa a jednoho dílu panenského olivového oleje. Směs osolte a opepřete dle chuti. Vše důkladně smíchejte za pomoci vidličky a vlijte do salátového základu. Zlehka promíchejte.

Servírujte vždy nejprve lůžko z listového salátu s dressingem a na něj opatrně zastřené vejce.

 

Dobrou chuť!

 

Naše tipy

Lehký jarní salát se výborně hodí podávat i jako přílohu, například s lososem či tuňákem.

Do dressingu můžete přidat lžičku dijonské hořčice, trochu citrónové šťávy a nakládaný zelený pepř, získá tak příjemně pikantní chuť.

 

  

Rendlík TITANO 20/11 cm

 

 

     Pánev TEQ 24/3 cm

 

 

Zastřené vejce snadno připravíte v některém z našich rendlíků. K jarnímu salátku doporučujeme podávat opečenou bagetu, kterou můžete opéct na pánvi s nepřilnavým povrchem. Díky technologii, kterou nádobí vyrábíme, ji připravíte s minimálním množstvím tuku aniž byste ji připálili. Dokonalý rozvod tepla Vám zaručí, že bageta bude rovnoměrně opečena po celém povrchu.