Štěpánská kachna na medu a pomerančích

Ingredience

4 kachní prsa

šalotka nebo červená cibule

česnek

3 lžíce rozinek

2 lžíce medu

1 pomerančová šťáva nebo pomerančový juice

800 g batátů

1 lžíce másla

50g baby špenátu

sůl, pepř

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 20 minut

Doba vaření: 30 minut + chladnutí

Náročnost: střední

 

Postup přípravy

Povařte v mírně osolené vodě batáty nakrájené na větší kostky, sceďte. Přidejte máslo, sůl, pepř. Před servírování baby špenát, vše dobře smíchejte.

Kachní prsa s kůží osolte, opepřete před grilováním. Na rozpálený pekáč nejdříve položte  kůží dolů. Krásně pouští tuk, rozhodně nepřidávat další, spíš slít část tuku. Z každé strany pečte 5 minut, pak vyjmete z pekáče. Do výpeku přidejte nakrájenou šalotku s česnekem, zalijte pomerančovou šťávou, nakonec přidejte med a rozinky. Vraťte kachnu do pekáče, a restujte jí na směsi s kůží nahoru, pod pokličkou.

 

Náš tip na domácí paštiku

Ingredience

100 g pečené kachní maso

bílé rozinky, nakládaný pepř – dle chuti

400 g máslo,

500 g drůbeží játra

250 ml červené víno

1 šalotka, nakrájená na kostku

1 stroužek česneku

1 snítka tymiánu

 

Postup přípravy

V hrnci rozpusťte 100 g másla a orestujte šalotku s česnekem, přidejte játra a tymián, opečte a zalijte červeným vínem, osolte a opepřete. Poduste do měkka a vyndejte tymián. Vložte do mixéru a přidejte zbytek másla, ochuťte a nalijte do forem, nebo do folie a nechte vychladnout.