Krémová polévka z mladého špenátu, zastřené vejce, bylinkové krutonky

 Ingredience na 4 porce

1 bílá cibule nakrájené na kostičky

2 lžíce másla

1 stroužek česneku

2 lžíce hladké mouky

1l mléka

200g čerstvých špenátových listů

100ml smetany

Sůl, pepř a muškátový oříšek na ochucení

4 vejce

1 lžíce octu

 

 

Na krutonky

4 plátky bílého toastového chleba

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce nasekaných bylinek

½ stroužku utřeného česneku

Sůl a pepř na ochucení

 

 

 

Postup

Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme česnek a mouku, krátce opečeme a za stálého míchání přilijeme polovinu mléka, povaříme cca 20 minut na mírném plameni a přidáme zbytek mléka se smetanou. Ochutíme a necháme ještě chvilku povařit. Přidáme omytý špenát a rozmixujeme v pomocné misce. Přivedeme k varu a vypneme.

Olivový olej, bylinky, česnek a koření smícháme v misce, rozpálíme troubu na 180°C. Na plech nasypeme na kostky krájený toast, promícháme s ochuceným olejem a pečeme do zlatova.

V nízkém rendlíku přivedeme k varu cca 2l vody, osolíme a přidáme ocet. Plamen stáhneme na minimum a pomalu vložíme rozklepnutá vejce. Octem se zatáhnou. Povaříme cca 2 minuty. Žloutek by měl zůstat tekutý. Pomocí sítka vyndáme z hrnce a na papírovém ubrousku necháme okapat.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení