Ingredience na 4 porce
1 bílá cibule nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
1l mléka
200g čerstvých špenátových listů
100ml smetany
Sůl, pepř a muškátový oříšek na ochucení
4 vejce
1 lžíce octu
Na krutonky
4 plátky bílého toastového chleba
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce nasekaných bylinek
½ stroužku utřeného česneku
Sůl a pepř na ochucení
Postup
Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme česnek a mouku, krátce opečeme a za stálého míchání přilijeme polovinu mléka, povaříme cca 20 minut na mírném plameni a přidáme zbytek mléka se smetanou. Ochutíme a necháme ještě chvilku povařit. Přidáme omytý špenát a rozmixujeme v pomocné misce. Přivedeme k varu a vypneme.
Olivový olej, bylinky, česnek a koření smícháme v misce, rozpálíme troubu na 180°C. Na plech nasypeme na kostky krájený toast, promícháme s ochuceným olejem a pečeme do zlatova.
V nízkém rendlíku přivedeme k varu cca 2l vody, osolíme a přidáme ocet. Plamen stáhneme na minimum a pomalu vložíme rozklepnutá vejce. Octem se zatáhnou. Povaříme cca 2 minuty. Žloutek by měl zůstat tekutý. Pomocí sítka vyndáme z hrnce a na papírovém ubrousku necháme okapat.