Krémová polévka z mladého špenátu, zastřené vejce, bylinkové krutonky

 Ingredience na 4 porce

1 bílá cibule nakrájené na kostičky

2 lžíce másla

1 stroužek česneku

2 lžíce hladké mouky

1l mléka

200g čerstvých špenátových listů

100ml smetany

Sůl, pepř a muškátový oříšek na ochucení

4 vejce

1 lžíce octu

 

 

Na krutonky

4 plátky bílého toastového chleba

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce nasekaných bylinek

½ stroužku utřeného česneku

Sůl a pepř na ochucení

 

 

 

Postup

Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, přidáme česnek a mouku, krátce opečeme a za stálého míchání přilijeme polovinu mléka, povaříme cca 20 minut na mírném plameni a přidáme zbytek mléka se smetanou. Ochutíme a necháme ještě chvilku povařit. Přidáme omytý špenát a rozmixujeme v pomocné misce. Přivedeme k varu a vypneme.

Olivový olej, bylinky, česnek a koření smícháme v misce, rozpálíme troubu na 180°C. Na plech nasypeme na kostky krájený toast, promícháme s ochuceným olejem a pečeme do zlatova.

V nízkém rendlíku přivedeme k varu cca 2l vody, osolíme a přidáme ocet. Plamen stáhneme na minimum a pomalu vložíme rozklepnutá vejce. Octem se zatáhnou. Povaříme cca 2 minuty. Žloutek by měl zůstat tekutý. Pomocí sítka vyndáme z hrnce a na papírovém ubrousku necháme okapat.