Vyměňte štěpánskou husu za kohouta na červeném víně

Francouzská klasika, kohout na červeném víně, si pomalu nachází místo i v české kuchyni. Oproti tradiční české huse nebo pečené kachně je drůbeží maso kohouta podstatně zdravější, protože obsahuje méně tuku. Proč tedy lehounce nenabourat vánoční tradici Štěpánské husy a nevyměnit ji za kohouta? Naučíme vás, jak si v hrnci připravit toho nejlahodnějšího coq au vin.

S naším receptem zjistíte, že i velmi luxusní jídlo se dá hravě zvládnout. Zdravější a dostupnější variantou klasického kohouta na červeném víně může být kuřecí maso, které připravíte stejným způsobem. Ovšem jedinečnou chuť této francouzské speciality dosáhnete jen se starším kohoutem a ještě starším burgundským vínem. Bon apetit!

Ingredience:

  • 1 kohout (okolo 2 kg)
  • 100 g anglické slaniny
  • 12 malých oloupaných šalotek
  • 4 na jemno nakrájené stroužky česneku
  • 0,05 dl dobrého koňaku nebo brandy
  • Láhev francouzského červeného vína (ideálně Burgundské)
  • 150 ml silného kuřecího vývaru
  • Rajčatový protlak
  • 3 snítky tymiánu, 3 snítky rozmarýnu a 3 bobkové listy na bouqet garni
  • Petržel na ozdobu
  • 200 g žampionů
  • Mouka, máslo, olej na zahuštění
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř

 

Postup:

Do velkého hrnce s tlustým dnem nalejte přibližně tři polévkové lžíce olivového oleje, rozpalte ho (pozor na přepálení) a nechte z obou stran opéct plátky slaniny do křupava. Poté je oddělejte a položte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje. Do hrnce nyní dejte šalotky a pomalu je v celku ze všech stran osmahněte asi 5-8 minut dokud nezhnědnou po celém povrchu.  Pak je vytáhněte a dejte odpočívat ke slanině.

Kohouta naporcujte: celého kohouta rozřízněte na poloviny podél páteře, tu vyřízněte a půlky znovu rozpulte, tentokrát příčně. Stehna naporcujte v kloubech, prsa odřízněte od křídel, z křídel odstraňte konce a nakonec ze všech porcí odsekněte klouby. Jednotlivé kousky opláchněte a dobře osušte. Do hrnce přidejte více olivového oleje a kousky kohouta opečte asi 5-8 minut, dokud neztmavne do hněda. Maso poté vytáhněte.

Na mírném plamenu pak osmahněte nakrájený česnek, přidejte brandy a pořádně míchejte ode dna, aby se nepřipálil. Nyní do hrnce vraťte kousky kohouta, přilejte trochu vína a opět dostatečně míchejte tak, aby se nic nepřipálilo. Dolejte zbytek vína, kuřecí vývar a rajčatový protlak, vhoďte svázaný tymián, rozmarýn a bobkový list do tvaru kytice (proto bouquet garni), přidejte pepř a sůl a vraťte šalotku se slaninou. Přikryjte hrnec pokličkou, ztlumte oheň a nechte kohouta lehounce dusit v mírném varu asi hodinu.

Chvíli před servírováním si připravte houby. Očištěné žampiony v celku (pokud jsou příliš velké, přepulte je podélně) osmahněte zprudka několik minut na olivovém oleji na grilovací pánvi, dokud nezezlátnou. Pak je dejte do hrnce do vyhřáté trouby, aby nevychládly.

Z hrnce vylovte kohouta, šalotky a slaninu a dejte do pekáče také do trouby, ať nevychládnou. Vytáhněte také kytičku bylinek. Zbylou tekutinu v hrnci můžete zahustit podle chuti přidáním mouky, kterou jste předtím rozmíchali s rozpuštěným máslem a olivovým olejem. Kohouta podávejte se slaninou, žampiony a šalotkou, vše přelijte omáčkou z červeného vína a ozdobte petrželí. Jako příloha se výborně hodí těstoviny. A nezapomeňte k večeři popíjet stejné červené francouzské víno, ve které jste předtím vařili kohouta. Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení