Vyměňte štěpánskou husu za kohouta na červeném víně

Francouzská klasika, kohout na červeném víně, si pomalu nachází místo i v české kuchyni. Oproti tradiční české huse nebo pečené kachně je drůbeží maso kohouta podstatně zdravější, protože obsahuje méně tuku. Proč tedy lehounce nenabourat vánoční tradici Štěpánské husy a nevyměnit ji za kohouta? Naučíme vás, jak si v hrnci připravit toho nejlahodnějšího coq au vin.

S naším receptem zjistíte, že i velmi luxusní jídlo se dá hravě zvládnout. Zdravější a dostupnější variantou klasického kohouta na červeném víně může být kuřecí maso, které připravíte stejným způsobem. Ovšem jedinečnou chuť této francouzské speciality dosáhnete jen se starším kohoutem a ještě starším burgundským vínem. Bon apetit!

Ingredience:

  • 1 kohout (okolo 2 kg)
  • 100 g anglické slaniny
  • 12 malých oloupaných šalotek
  • 4 na jemno nakrájené stroužky česneku
  • 0,05 dl dobrého koňaku nebo brandy
  • Láhev francouzského červeného vína (ideálně Burgundské)
  • 150 ml silného kuřecího vývaru
  • Rajčatový protlak
  • 3 snítky tymiánu, 3 snítky rozmarýnu a 3 bobkové listy na bouqet garni
  • Petržel na ozdobu
  • 200 g žampionů
  • Mouka, máslo, olej na zahuštění
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř

 

Postup:

Do velkého hrnce s tlustým dnem nalejte přibližně tři polévkové lžíce olivového oleje, rozpalte ho (pozor na přepálení) a nechte z obou stran opéct plátky slaniny do křupava. Poté je oddělejte a položte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje. Do hrnce nyní dejte šalotky a pomalu je v celku ze všech stran osmahněte asi 5-8 minut dokud nezhnědnou po celém povrchu.  Pak je vytáhněte a dejte odpočívat ke slanině.

Kohouta naporcujte: celého kohouta rozřízněte na poloviny podél páteře, tu vyřízněte a půlky znovu rozpulte, tentokrát příčně. Stehna naporcujte v kloubech, prsa odřízněte od křídel, z křídel odstraňte konce a nakonec ze všech porcí odsekněte klouby. Jednotlivé kousky opláchněte a dobře osušte. Do hrnce přidejte více olivového oleje a kousky kohouta opečte asi 5-8 minut, dokud neztmavne do hněda. Maso poté vytáhněte.

Na mírném plamenu pak osmahněte nakrájený česnek, přidejte brandy a pořádně míchejte ode dna, aby se nepřipálil. Nyní do hrnce vraťte kousky kohouta, přilejte trochu vína a opět dostatečně míchejte tak, aby se nic nepřipálilo. Dolejte zbytek vína, kuřecí vývar a rajčatový protlak, vhoďte svázaný tymián, rozmarýn a bobkový list do tvaru kytice (proto bouquet garni), přidejte pepř a sůl a vraťte šalotku se slaninou. Přikryjte hrnec pokličkou, ztlumte oheň a nechte kohouta lehounce dusit v mírném varu asi hodinu.

Chvíli před servírováním si připravte houby. Očištěné žampiony v celku (pokud jsou příliš velké, přepulte je podélně) osmahněte zprudka několik minut na olivovém oleji na grilovací pánvi, dokud nezezlátnou. Pak je dejte do hrnce do vyhřáté trouby, aby nevychládly.

Z hrnce vylovte kohouta, šalotky a slaninu a dejte do pekáče také do trouby, ať nevychládnou. Vytáhněte také kytičku bylinek. Zbylou tekutinu v hrnci můžete zahustit podle chuti přidáním mouky, kterou jste předtím rozmíchali s rozpuštěným máslem a olivovým olejem. Kohouta podávejte se slaninou, žampiony a šalotkou, vše přelijte omáčkou z červeného vína a ozdobte petrželí. Jako příloha se výborně hodí těstoviny. A nezapomeňte k večeři popíjet stejné červené francouzské víno, ve které jste předtím vařili kohouta. Dobrou chuť!