Vánoční kapr třikrát jinak aneb na strouhanku zapomeňte

Vánoce jsou za rohem, pečení cukroví je v plném proudu a možná už máte všechny dárky. Přichází čas, kdy je potřeba zamyslet se nad štědrovečerní hostinou. Většina z nás bude mít tradičního kapra, bez kterého se české Vánoce těžko obejdou. Pro všechny, kterým se však už zajedl klasický smažený rybí řízek s bramborovým salátem, jsme připravili svěží nové recepty, kterými zabijete dvě mouchy jednou ranou - na vánočním stole budete mít kapra, ale pochutnáte si díky nevšední a zdravější úpravě této sladkovodní ryby. 

Kapr pečený v rajčatové omáčce

Obvyklá vánoční úprava kapra, smažení na oleji, má své kouzlo, ale určitě nepatří k nejzdravějším. Vyzkoušejte nový recept na kapra připraveného v pekáčku nebo větším hrnci vcelku, kdy vynikající chuť české ryby podtrhnou čerstvá rajčata a bylinky.

Titanový zapékací hrnec

Titanové pekáče GREEN skvěle rozvádí teplo a jsou ideální na přípravu kapra

Ingredience

1 menší kapr (asi 1 kg)

470 g nakrájených rajčat bez semínek

2 lžičky soli

šťáva z půlky citrónu

110 ml olivového oleje

1 lžíce mletého oregána nebo tymiánu

čerstvě namletý černý pepř

plátky citrónu k servírování

 

 

 

 

 

 

Zdroj:www.pinterest.com

 

Postup

Z kapra odstraníme šupiny, zbavíme ho vnitřností (ty nevyhazujeme, dají se využít na pomazánku z dalšího receptu), důkladně ho umyjeme a posypeme solí. Osoleného kapra dáme do ledničky uležet zhruba na 24 hodin. Asi půl hodiny před pečením vytáhneme kapra z ledničky, položíme na prkýnko, vymačkáme na něj šťávu z poloviny citrónu a z obou stran ho okořeníme pepřem a bylinkami. Předehřejeme si troubu na 200 C. Rajčata zbavená semínek a nakrájená na kostičky dáme do mělkého pekáče, zalijeme je olivovým olejem, přidáme oregáno a důkladně promícháme. Na tuto směs položíme kapra, pokapeme ho olejem, posypeme čerstvě namletým pepřem a za občasného přelévání kapra rajčatovým výpekem ho pečeme nepřikrytého asi hodinu. Vytáhneme pekáč z trouby a na 10 min necháme kapra odpočinout. Rybu podáváme ozdobenou plátky citrónu, jako příloha se hodí čerstvé bagetky nebo lehký bramborový salát.

 

Řecká pomazánka z kapřích jiker Taramosalata

Aby ani kousek kapra od štědrovečerní hostiny nepřišel nazmar, naučte se připravovat tradiční řeckou pomazánku Taramosalata. Základem pomazánky jsou kapří jikry, které můžete klidně zmrazit a pomazánku pak připravit třeba na Silvestra. Jikry jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a bílkovin, olivový olej přidá jídlu antioxidanty a citronová šťáva je nejen bohatá na vitamín C, ale také funguje jako antioxidant. 

Ingredience

150 g den staré housky/bagety/ toustu bez okraje

60 g kapřích jiker

½ malé cibule

olivový olej

70 ml citronové šťávy (minimálně jeden velký citron)

 

Zdroj: www.geekfood.com

 

Postup

Jikry důkladně propereme ve vodě, je možné je naložit na několik hodin do mléka – chuť bude jemnější. Z toustů odřízneme kůrku a krátce je namočíme do misky s vodou. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a zatím položíme stranou. Kapří jikry dáme spolu s cibulí do mixéru a pomixujeme. Natrháme toust na kousky, přidáme ke směsi v mixéru a opět společně mixujeme. Přiléváme olivový olej, dokud se nevytvoří pojivá pasta, poté citronovou šťávu, dokud není směs hladká a krémovitá. Dochutíme podle preferencí pepřem, případně přidáme více citronové šťávy. Ozdobíme například čerstvou petrželkou. Podáváme s opečeným chlebem nebo čerstvou bagetou.

Titanový hrnec GREEN

Pomazánka není jedinou variantou, jak naložit s kapřími vnitřnostmi. Skvělou polévku z kapra připravíte v titanových hrncích sady GREEN.

 

Čínská kuchyně: dušený kapr s jarní cibulkou

Další netradiční recept pro tradiční vánoční tabuli je kapr po čínsku dušený vcelku. Tento recept pochází z Šanghaje, a ačkoliv zní složitě, suroviny na něj seženete v každé večerce a zvládnete ho během okamžiku. Oslavte o Vánocích skutečnost, že v Čechách tolik oblíbený kapr pochází z Číny.

 

Titanová pánev TITANO

Vyšší titanová pánev na přípravu dušeného kapra po čínsku.

Ingredience

20 stonků jarní cibulky

500 g očištěného kapra

60 ml oleje na vaření

2 středně velké kousky zázvoru nakrájené najemno

30 ml rýžového vína nebo Shaoxing vína na vaření

15 ml tmavé sójové omáčky

¼ lžičky soli + ½ lžičky soli

1 lžička cukru

240 ml vody

 

Zdroj: www.blogspot.com

Postup

Na větší pánvi rozpálíme lžičku oleje a přidáme jarní cibulky nakrájené asi na 7 cm dlouhé kousky. Smažíme zprudka 2 minuty, potom pánev přesuneme z plotny. V pánvi rozpálíme 3 lžičky oleje a přidáme zázvor. Opatrně přesuneme kapra na pánev a z obou stran ho smažíme dozlatova. Přidáme víno, sójovou omáčku, vodu, sůl a cukr a přivedeme k varu. Poté, co tekutina projde varem, ztlumíme teplotu a zvolna vaříme dalších 5 minut. V poslední minutě přidáme ke kaprovi jarní cibulky. Můžeme podávat. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory nebo bagetu. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení