Vánoční kapr třikrát jinak aneb na strouhanku zapomeňte

Vánoce jsou za rohem, pečení cukroví je v plném proudu a možná už máte všechny dárky. Přichází čas, kdy je potřeba zamyslet se nad štědrovečerní hostinou. Většina z nás bude mít tradičního kapra, bez kterého se české Vánoce těžko obejdou. Pro všechny, kterým se však už zajedl klasický smažený rybí řízek s bramborovým salátem, jsme připravili svěží nové recepty, kterými zabijete dvě mouchy jednou ranou - na vánočním stole budete mít kapra, ale pochutnáte si díky nevšední a zdravější úpravě této sladkovodní ryby. 

Kapr pečený v rajčatové omáčce

Obvyklá vánoční úprava kapra, smažení na oleji, má své kouzlo, ale určitě nepatří k nejzdravějším. Vyzkoušejte nový recept na kapra připraveného v pekáčku nebo větším hrnci vcelku, kdy vynikající chuť české ryby podtrhnou čerstvá rajčata a bylinky.

Titanový zapékací hrnec

Titanové pekáče GREEN skvěle rozvádí teplo a jsou ideální na přípravu kapra

Ingredience

1 menší kapr (asi 1 kg)

470 g nakrájených rajčat bez semínek

2 lžičky soli

šťáva z půlky citrónu

110 ml olivového oleje

1 lžíce mletého oregána nebo tymiánu

čerstvě namletý černý pepř

plátky citrónu k servírování

 

 

 

 

 

 

Zdroj:www.pinterest.com

 

Postup

Z kapra odstraníme šupiny, zbavíme ho vnitřností (ty nevyhazujeme, dají se využít na pomazánku z dalšího receptu), důkladně ho umyjeme a posypeme solí. Osoleného kapra dáme do ledničky uležet zhruba na 24 hodin. Asi půl hodiny před pečením vytáhneme kapra z ledničky, položíme na prkýnko, vymačkáme na něj šťávu z poloviny citrónu a z obou stran ho okořeníme pepřem a bylinkami. Předehřejeme si troubu na 200 C. Rajčata zbavená semínek a nakrájená na kostičky dáme do mělkého pekáče, zalijeme je olivovým olejem, přidáme oregáno a důkladně promícháme. Na tuto směs položíme kapra, pokapeme ho olejem, posypeme čerstvě namletým pepřem a za občasného přelévání kapra rajčatovým výpekem ho pečeme nepřikrytého asi hodinu. Vytáhneme pekáč z trouby a na 10 min necháme kapra odpočinout. Rybu podáváme ozdobenou plátky citrónu, jako příloha se hodí čerstvé bagetky nebo lehký bramborový salát.

 

Řecká pomazánka z kapřích jiker Taramosalata

Aby ani kousek kapra od štědrovečerní hostiny nepřišel nazmar, naučte se připravovat tradiční řeckou pomazánku Taramosalata. Základem pomazánky jsou kapří jikry, které můžete klidně zmrazit a pomazánku pak připravit třeba na Silvestra. Jikry jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a bílkovin, olivový olej přidá jídlu antioxidanty a citronová šťáva je nejen bohatá na vitamín C, ale také funguje jako antioxidant. 

Ingredience

150 g den staré housky/bagety/ toustu bez okraje

60 g kapřích jiker

½ malé cibule

olivový olej

70 ml citronové šťávy (minimálně jeden velký citron)

 

Zdroj: www.geekfood.com

 

Postup

Jikry důkladně propereme ve vodě, je možné je naložit na několik hodin do mléka – chuť bude jemnější. Z toustů odřízneme kůrku a krátce je namočíme do misky s vodou. Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a zatím položíme stranou. Kapří jikry dáme spolu s cibulí do mixéru a pomixujeme. Natrháme toust na kousky, přidáme ke směsi v mixéru a opět společně mixujeme. Přiléváme olivový olej, dokud se nevytvoří pojivá pasta, poté citronovou šťávu, dokud není směs hladká a krémovitá. Dochutíme podle preferencí pepřem, případně přidáme více citronové šťávy. Ozdobíme například čerstvou petrželkou. Podáváme s opečeným chlebem nebo čerstvou bagetou.

Titanový hrnec GREEN

Pomazánka není jedinou variantou, jak naložit s kapřími vnitřnostmi. Skvělou polévku z kapra připravíte v titanových hrncích sady GREEN.

 

Čínská kuchyně: dušený kapr s jarní cibulkou

Další netradiční recept pro tradiční vánoční tabuli je kapr po čínsku dušený vcelku. Tento recept pochází z Šanghaje, a ačkoliv zní složitě, suroviny na něj seženete v každé večerce a zvládnete ho během okamžiku. Oslavte o Vánocích skutečnost, že v Čechách tolik oblíbený kapr pochází z Číny.

 

Titanová pánev TITANO

Vyšší titanová pánev na přípravu dušeného kapra po čínsku.

Ingredience

20 stonků jarní cibulky

500 g očištěného kapra

60 ml oleje na vaření

2 středně velké kousky zázvoru nakrájené najemno

30 ml rýžového vína nebo Shaoxing vína na vaření

15 ml tmavé sójové omáčky

¼ lžičky soli + ½ lžičky soli

1 lžička cukru

240 ml vody

 

Zdroj: www.blogspot.com

Postup

Na větší pánvi rozpálíme lžičku oleje a přidáme jarní cibulky nakrájené asi na 7 cm dlouhé kousky. Smažíme zprudka 2 minuty, potom pánev přesuneme z plotny. V pánvi rozpálíme 3 lžičky oleje a přidáme zázvor. Opatrně přesuneme kapra na pánev a z obou stran ho smažíme dozlatova. Přidáme víno, sójovou omáčku, vodu, sůl a cukr a přivedeme k varu. Poté, co tekutina projde varem, ztlumíme teplotu a zvolna vaříme dalších 5 minut. V poslední minutě přidáme ke kaprovi jarní cibulky. Můžeme podávat. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory nebo bagetu.