Ingredience:
Telecí líčka
1 kg telecích líček
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
2 dcl červeného vína
Koprové velouté
2 lžíce másla
8 lžic hladké mouky
1 l domácího hovězího vývaru
4 lžíce čerstvého kopru
1 – 2 lžíce bílého balsamica
200 ml smetany ke šlehání
Šťouchané brambory s liškami
1,5 kg brambor
250 g lišek
1 dcl mléka
2 lžíce másla
Na dochucení
Čerstvě mletá mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
Olivový olej
Bílé balsamico
Postup:
Telecí líčka si osolte a opepřete. Na vysoké pánvi rozpalte olej a maso zprudka orestujte do hněda. V další pánvi orestujte do tmava na hrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijte červeným vínem. Nyní vložte k zelenině I líčka a zalijte 100 ml vývaru. Duste do měkka alespoň 2 hodiny.
Nachystejte si ingredience na koprové velouté. V hrnci zcela rozpusťte máslo a za stálého míchání jej zasypte hladkou moukou. Zalijte zbytkem vývaru a občas promíchejte. Zatím si připravte kopr. Odstraňte všechny silné větvičky a zbytek nakrájejte na jemno. Provařenou omáčku dochuťte trochou bílého balsamica, dle chuti take přidejte sůl a pepř. Nyní je čas na smetanu. Přilévejte po troškách a jen do té miry, aby omáčka zůstala hustší. Nechte vařit v odkrytém hrnci na mírném ohni cca 5-10 minut. Na samý závěr přidejte kopr. Aby si zachoval svěže zelenou barvu, musí se v omáčce vařit už jen krátce.
Oloupané brambory vařte do měkka, mezitím si na pánvi osmahněte očištěné a na hrubo nakrájené lišky. Rozehřejte si máslo ve troše mléka. Brambory sceďte a rozšťouchejte je spolu s touto směsí. Nakonec smíchejte s restovanými liškami.
Jakmile jsou líčka měkká, dejte je stranou, přeceďte z nich vzniklou šťávu a přidejte ji do velouté. Nechte krátce prohřát.
Líčka servírujte na bramborovém lůžku a dozdobte koprovým velouté.
Dobrou chuť!