Telecí líčka v koprovém velouté, šťouchané brambory s liškami

Ingredience:

Telecí líčka 

1 kg telecích líček

100 g mrkve

100 g celeru

100 g petržele

2 dcl červeného vína

 

Koprové velouté

2 lžíce másla

8 lžic hladké mouky 

1 l domácího hovězího vývaru

4 lžíce čerstvého kopru 

1 – 2 lžíce bílého balsamica

200 ml smetany ke šlehání

 

Šťouchané brambory s liškami

1,5 kg brambor

250 g lišek

1 dcl mléka

2 lžíce másla

 

Na dochucení

Čerstvě mletá mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

Olivový olej

Bílé balsamico

 

Postup:

Telecí líčka si osolte a opepřete. Na vysoké pánvi rozpalte olej a maso zprudka orestujte do hněda. V další pánvi orestujte do tmava na hrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijte červeným vínem. Nyní vložte k zelenině I líčka a zalijte 100 ml vývaru. Duste do měkka alespoň 2 hodiny.

Nachystejte si ingredience na koprové velouté. V hrnci zcela rozpusťte máslo a za stálého míchání jej zasypte hladkou moukou. Zalijte zbytkem vývaru a občas promíchejte. Zatím si připravte kopr. Odstraňte všechny silné větvičky a zbytek nakrájejte na jemno. Provařenou omáčku dochuťte trochou bílého balsamica, dle chuti take přidejte sůl a pepř. Nyní je čas na smetanu. Přilévejte po troškách a jen do té miry, aby omáčka zůstala hustší. Nechte vařit v odkrytém hrnci na mírném ohni cca 5-10 minut. Na samý závěr přidejte kopr. Aby si zachoval svěže zelenou barvu, musí se v omáčce vařit už jen krátce.

Oloupané brambory vařte do měkka, mezitím si na pánvi osmahněte očištěné a na hrubo nakrájené lišky. Rozehřejte si máslo ve troše mléka. Brambory sceďte a rozšťouchejte je spolu s touto směsí. Nakonec smíchejte s restovanými liškami.

Jakmile jsou líčka měkká, dejte je stranou, přeceďte z nich vzniklou šťávu a přidejte ji do velouté. Nechte krátce prohřát.

Líčka servírujte na bramborovém lůžku a dozdobte koprovým velouté.

 

Dobrou chuť!