Telecí líčka v koprovém velouté, šťouchané brambory s liškami

Ingredience:

Telecí líčka 

1 kg telecích líček

100 g mrkve

100 g celeru

100 g petržele

2 dcl červeného vína

 

Koprové velouté

2 lžíce másla

8 lžic hladké mouky 

1 l domácího hovězího vývaru

4 lžíce čerstvého kopru 

1 – 2 lžíce bílého balsamica

200 ml smetany ke šlehání

 

Šťouchané brambory s liškami

1,5 kg brambor

250 g lišek

1 dcl mléka

2 lžíce másla

 

Na dochucení

Čerstvě mletá mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

Olivový olej

Bílé balsamico

 

Postup:

Telecí líčka si osolte a opepřete. Na vysoké pánvi rozpalte olej a maso zprudka orestujte do hněda. V další pánvi orestujte do tmava na hrubo nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijte červeným vínem. Nyní vložte k zelenině I líčka a zalijte 100 ml vývaru. Duste do měkka alespoň 2 hodiny.

Nachystejte si ingredience na koprové velouté. V hrnci zcela rozpusťte máslo a za stálého míchání jej zasypte hladkou moukou. Zalijte zbytkem vývaru a občas promíchejte. Zatím si připravte kopr. Odstraňte všechny silné větvičky a zbytek nakrájejte na jemno. Provařenou omáčku dochuťte trochou bílého balsamica, dle chuti take přidejte sůl a pepř. Nyní je čas na smetanu. Přilévejte po troškách a jen do té miry, aby omáčka zůstala hustší. Nechte vařit v odkrytém hrnci na mírném ohni cca 5-10 minut. Na samý závěr přidejte kopr. Aby si zachoval svěže zelenou barvu, musí se v omáčce vařit už jen krátce.

Oloupané brambory vařte do měkka, mezitím si na pánvi osmahněte očištěné a na hrubo nakrájené lišky. Rozehřejte si máslo ve troše mléka. Brambory sceďte a rozšťouchejte je spolu s touto směsí. Nakonec smíchejte s restovanými liškami.

Jakmile jsou líčka měkká, dejte je stranou, přeceďte z nich vzniklou šťávu a přidejte ji do velouté. Nechte krátce prohřát.

Líčka servírujte na bramborovém lůžku a dozdobte koprovým velouté.

 

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení