Svíčková na smetaně

Hovězí svíčková na smetaně patří bezesporu mezi klenoty české kuchyně. Existují desítky receptů na její přípravu, ovšem všechny mají jedno společné. Kvalitní suroviny a hlavně nikam nespěchat!

K přípravě 4 porcí budete potřebovat:

600 g hovězího masa

200 g slaniny

120 g cibule

100 g mrkve

100 g celeru

50 g petržele

 

Dále si nachystejte:

koření (bobkový list, pepř černý celý, nové koření celé, čerstvý tymián)

plnotučná hořčice

ocet, olej

cukr krupice

sůl, hovězí vývar

citron

mléko, smetana, máslo

mouka hladká

  Hovězí svíčková na smetaně

 

 

Postup

Hovězí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a následně po vláknech prošpikujeme slaninou. Takto prošpikované maso osolíme, opepříme, svážeme provázkem a opečeme ve vysokém hrnci ze všech stran na malém množství tuku.

Opečené maso vyjmeme a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou opečeme do sklovatění. Následně přidáme trochu oleje, nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvíli i cibuli, koření spolu s čerstvým tymiánem a vše orestujeme. Dále přidáme zkaramelizovaný cukr, hořčici, ocet a necháme převařit.

Do zeleninového základu vložíme opečené maso, hrnec přiklopíme víkem a necháme do druhého dne v chladnu odležet.

Druhý den maso se zeleninovým základem prohřejeme a podlijeme hovězím vývarem. Pod poklicí dusíme doměkka asi dvě hodiny. Průběžně maso obracíme a dle potřeby i podléváme.

Měkké maso vyjmeme z hrnce a dokončíme omáčku. Zeleninový základ zahustíme jíškou, přidáme mléko a dobře provaříme (25 minut). Takto vzniklou omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a krátce provaříme. Následně dochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem a případně bílým vínem.

Servírujeme plátky hovězího masa se smetanovou omáčkou a houskovými nebo karlovarskými knedlíky.

 

K přípravě svíčkové doporučujeme použít hrnce řady TITANO, jejich nepřilnavý povrch neabsorbuje pachy - tak můžete v nádobí vařit, péct i smažit. Výjimečný rozvod tepla Vám navíc ušetří čas, energii i peníze. 

 

TITANO hnec 3,8 l TITANO indukční pekáč 5,1 l TEQ hrnec 6,3 l
TITANO hrnec 3,8 l TITANO indukční pekáč 5,1 l TEQ hrnec 6,3 l

 

 

Pro přípravu omáček doporučujeme použít vyšší hrnec, který zabrání nechtěnému vylití. Nepřilnavý povrch Vám zaručí, že pokrm nespálíte.