Hovězí svíčková na smetaně patří bezesporu mezi klenoty české kuchyně. Existují desítky receptů na její přípravu, ovšem všechny mají jedno společné. Kvalitní suroviny a hlavně nikam nespěchat!
K přípravě 4 porcí budete potřebovat: 600 g hovězího masa 200 g slaniny 120 g cibule 100 g mrkve 100 g celeru 50 g petržele
Dále si nachystejte: koření (bobkový list, pepř černý celý, nové koření celé, čerstvý tymián) plnotučná hořčice ocet, olej cukr krupice sůl, hovězí vývar citron mléko, smetana, máslo mouka hladká |
![]() |
Postup
Hovězí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a následně po vláknech prošpikujeme slaninou. Takto prošpikované maso osolíme, opepříme, svážeme provázkem a opečeme ve vysokém hrnci ze všech stran na malém množství tuku.
Opečené maso vyjmeme a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou opečeme do sklovatění. Následně přidáme trochu oleje, nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvíli i cibuli, koření spolu s čerstvým tymiánem a vše orestujeme. Dále přidáme zkaramelizovaný cukr, hořčici, ocet a necháme převařit.
Do zeleninového základu vložíme opečené maso, hrnec přiklopíme víkem a necháme do druhého dne v chladnu odležet.
Druhý den maso se zeleninovým základem prohřejeme a podlijeme hovězím vývarem. Pod poklicí dusíme doměkka asi dvě hodiny. Průběžně maso obracíme a dle potřeby i podléváme.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a dokončíme omáčku. Zeleninový základ zahustíme jíškou, přidáme mléko a dobře provaříme (25 minut). Takto vzniklou omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a krátce provaříme. Následně dochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem a případně bílým vínem.
Servírujeme plátky hovězího masa se smetanovou omáčkou a houskovými nebo karlovarskými knedlíky.
K přípravě svíčkové doporučujeme použít hrnce řady TITANO, jejich nepřilnavý povrch neabsorbuje pachy - tak můžete v nádobí vařit, péct i smažit. Výjimečný rozvod tepla Vám navíc ušetří čas, energii i peníze.
![]() |
![]() |
![]() |
TITANO hrnec 3,8 l | TITANO indukční pekáč 5,1 l | TEQ hrnec 6,3 l |
Pro přípravu omáček doporučujeme použít vyšší hrnec, který zabrání nechtěnému vylití. Nepřilnavý povrch Vám zaručí, že pokrm nespálíte.