IngredienceRizoto 200g kulatozrnné rýže 100 g šalotky 300 g oloupaných krevet 10 ks cherry rajčátek 1 ks menší cukety 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru 100 g parmazánu 30 g másla 0,5 dcl bílého vína Olivový olej Na dochucení Čerstvě mletá mořská sůl Čerstvě mletý pepř |
![]() |
Postup
Na rozpálenou hlubokou pánev s olejem přidejte šalotku a osmahněte ji do zlatova. Přisypte rýži a asi tři minuty ji restujte. Zastříkněte troškou bílého vína, víno nechte odpařit. Nachystejte si teplý vývar a pomalu jej po naběračkách přilévejte za stálého míchání k rýži (vývar vždy nechte do rýže vsáknout a teprve poté přilejte další naběračku). Výsledkem má být rýže, která je na povrchu jemně mazlavá a na skus tzv. al dente (trvá to asi 18 minut).
Osolte, opepřete. Máslo nakrájejte na kousky a nechte jej trochu změknout, pak postupně přimíchávejte do rýže, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec zasypte zhusta parmazánem nastrouhaným na jemném struhadle.
Rozpalte gril a oloupané krevety ogrilujte z obou stran. Ke konci přidejte na gril také celá cherry rajčátka a nakrájené kousky cukety.
Podávejte na mělkém talíři, můžete dozdobit ještě hoblinkami parmazánu.
Připravte vynikající rizoto v některém z našich titanových hrnců!
![]() |
![]() |
![]() |
Titanový hrnec | TITANO ind.rendlík | PROGUSS hrnec |