Parmezánové rizoto s grilovanými krevetami

Ingredience

Rizoto

200g kulatozrnné rýže

100 g šalotky

300 g oloupaných krevet

10 ks cherry rajčátek

1 ks menší cukety

500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

100 g parmazánu

30 g másla

0,5 dcl bílého vína

Olivový olej

 

Na dochucení

Čerstvě mletá mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

 
 
Postup

Na rozpálenou hlubokou pánev s olejem přidejte šalotku a osmahněte ji do zlatova. Přisypte rýži a asi tři minuty ji restujte. Zastříkněte troškou bílého vína, víno nechte odpařit. Nachystejte si teplý vývar a pomalu jej po naběračkách přilévejte za stálého míchání k rýži (vývar vždy nechte do rýže vsáknout a teprve poté přilejte další naběračku). Výsledkem má být rýže, která je na povrchu jemně mazlavá a na skus tzv. al dente (trvá to asi 18 minut).

Osolte, opepřete. Máslo nakrájejte na kousky a nechte jej trochu změknout, pak postupně přimíchávejte do rýže, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec zasypte zhusta parmazánem nastrouhaným na jemném struhadle.
Rozpalte gril a oloupané krevety ogrilujte z obou stran. Ke konci přidejte na gril také celá cherry rajčátka a nakrájené kousky cukety.

Podávejte na mělkém talíři, můžete dozdobit ještě hoblinkami parmazánu.

Připravte vynikající rizoto v některém z našich titanových hrnců!

 

Titanový hrnec TITANO ind.rendlík  PROGUSS hrnec