Mazanec naší babičky

Ingredience:

500 g polohrubé mouky

120 g práškového cukru

150 g másla

300 ml mléka

1 kostka droždí

3 žloutky čerstvých vajec

50 g rozinek namočených v rumu

jemně strouhaná citronová kůra

1 vanilkový cukr

sůl

 

1 vejce na pomazání

 nasekané mandle na posypání

 

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Do řídšího těsta vždy můžet přidat ještě trochu mouky a pak nechte aspoň hodinu kynout. 

Následně těsto propracujte a vytvořte 1 nebo 2 bochánky, které pak necháte dalších 30 minut kynout. 

Takto připravené bochánky potřete se žloutkem, posypte nasekanými mandlemi a nařízněte do křížku. Vložte do nízkého hrnce s nepřinavým povrchem.

Předehřejte troubu na 160 stupnů a pečtě po dobu 35 minut.

 

Mazanec nechte vychládnout, lehce pocukrujte a můžete nakrájet.

Pro pečení vyzkoušejte naše kastroly s nepřilnavým povrchem. Krásně drží tvar a výsledek vás překvapí. TEQ 248 nízký hrnec