Krémová polévka s houbami a zeleninou

Suroviny na 2 porce

Máslo 20 g

kořenová zelenina 20 g

šalotka 30 g

česnek 3 g

kuřecí vývar 500 ml

citrónová šťáva z půlky citrónu

zakysaná smetana 30 g

tymián větvička

50 g lišek

130 g hnědých žampiónů

brambory 130 g

pórek 20 g

bobkový list 2 ks

nové koření 3 ks

kmín 2 g

máslová jíška 10 g

sůl, pepř

 

Postup

Indukční pánev Titano rozehřejeme na jakémkoliv typu ohřevu. Optimálně rozpálenou pánev ověříme pár kapkami vody. Máslo necháme na pánvi zpěnit. Vložíme najemno nakrájenou šalotku, tymián a česnek na plátky. Vše mírně orestujeme. Poté vložíme na malé kostičky pokrájené brambory, kořenovou zeleninu na kolečka. Žampióny a lišky překrájíme na větší kousky a vložíme k ostatním surovinám do pánve a zarestujeme, přidáme koření a zalejeme kuřecím vývarem. Brambory pokrájíme na kostičky, předvaříme v osolené vodě a přidáme do pánve. Po 5 minutách přidáme máslovou jíšku a povaříme dalších 20 minut. Podle potřeby přiléváme vývar. Polévku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Při servírování zdobíme zakysanou smetanou.

 

Tip šéfkuchaře

Pokud chcete uvařit bezlepkovou variantu bez přidání mouky. Na začátku vaření přidejte najemno nastrouhanou syrovou bramboru a v postupu vynechejte máslovou jíšku.