Kančí kýta s mandlovými kroketami a šípkovou omáčkou

Ingredience

Kančí kýta    0,5 kg    

kořenová zelenina    0,3 kg

cibule     0,1 kg

rajčata s plechovky 0,2 kg

badyán, skořice, jalovec

sůl, pepř dle chuti

vývar               0,4l

šípkový džem   0,42 kg

červené víno    0,2 l

bylinky- tymián, saturejka  5 g

máslo  100 gr

rum     2 PL

Postup

Na rozpálenou pánev Titano  vložíme svázaný kus kýty, který prudce zatáhneme ze všech stran, dáme stranou. Do té samé pánve vložíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, restujeme do karamelové barvy, poté přidáme cibuli a počkáme, až cibulka zesklovatí a přiléváme červené víno. Necháme je vyvařit až do fáze, kdy nám začne pánev mírně prskat. Právě teď je čas přidat rajčata, koření znovu orestujeme a přiléváme vývar, džem opečené maso s bylinkami přiklopíme poklicí a pomalu, velmi pomalu dusíme do měkka.

Hotové změklé maso odložíme stranou, necháme jej odpočinout.

Šťávu, ve které se dusilo maso, přecedíme a mírně propasírujeme. Zahustíme studeným máslem a dále již nevaříme. Pro zvýraznění a doladění chuti přidáme dvě polévkové lžíce rumu.

 

Ingredience na mandlové noky

 

Mandlová mouka       150 gr

uvařené brambory     200 gr

smetana 50 ml

máslo 100 gr

mandle lupínky           20 gr

sůl, pepř dle chuti

 

Postup

Uvařené, oloupané brambory najemno nastrouháme, vložíme do rendlíku a na mírném plamenu mícháme brambory do husté krémovité konzistence, do které přidáváme máslo, smetanu. Připravenou hmotu necháme vychladnout a vypracujeme společně s mandlovou moukou v těsto, ze kterého si vypracujeme noky libovolných tvarů, v našem případě válečky.

Takto vytvarované válečky vkládáme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut.

Před servírováním noky opečeme a přidáme mandlové lupínky.