Ingredience
Kančí kýta 0,5 kg
kořenová zelenina 0,3 kg
cibule 0,1 kg
rajčata s plechovky 0,2 kg
badyán, skořice, jalovec
sůl, pepř dle chuti
vývar 0,4l
šípkový džem 0,42 kg
červené víno 0,2 l
bylinky- tymián, saturejka 5 g
máslo 100 gr
rum 2 PL
Postup
Na rozpálenou pánev Titano vložíme svázaný kus kýty, který prudce zatáhneme ze všech stran, dáme stranou. Do té samé pánve vložíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, restujeme do karamelové barvy, poté přidáme cibuli a počkáme, až cibulka zesklovatí a přiléváme červené víno. Necháme je vyvařit až do fáze, kdy nám začne pánev mírně prskat. Právě teď je čas přidat rajčata, koření znovu orestujeme a přiléváme vývar, džem opečené maso s bylinkami přiklopíme poklicí a pomalu, velmi pomalu dusíme do měkka.
Hotové změklé maso odložíme stranou, necháme jej odpočinout.
Šťávu, ve které se dusilo maso, přecedíme a mírně propasírujeme. Zahustíme studeným máslem a dále již nevaříme. Pro zvýraznění a doladění chuti přidáme dvě polévkové lžíce rumu.
Ingredience na mandlové noky
Mandlová mouka 150 gr
uvařené brambory 200 gr
smetana 50 ml
máslo 100 gr
mandle lupínky 20 gr
sůl, pepř dle chuti
Postup
Uvařené, oloupané brambory najemno nastrouháme, vložíme do rendlíku a na mírném plamenu mícháme brambory do husté krémovité konzistence, do které přidáváme máslo, smetanu. Připravenou hmotu necháme vychladnout a vypracujeme společně s mandlovou moukou v těsto, ze kterého si vypracujeme noky libovolných tvarů, v našem případě válečky.
Takto vytvarované válečky vkládáme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut.
Před servírováním noky opečeme a přidáme mandlové lupínky.