Hovězí steak se salzou chimichurri, gratinované brambory

Ingredience

 

Základ

Hovězí svíčková

 

Gratinované brambory

2 – 3 brambory střední velikosti

2 – 3 šalotky

1 - 2 stroužky česneku

150 ml smetany

0,25 dl suchého bílého vína

snítka tymiánu

 

Omáčka Chimichurri

1 svazek petrželky

4 jarní cibulky

8 stroužků česneku

1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček

8 lžic olivového oleje

4 lžíce vinného octa

 

Příloha

1 ks fialové karotky

300 g krémových žampionů

 

Ostatní

Cukr

Sůl

Pepř

Máslo

 

 

Postup

Nejprve si připravte omáčku

Zbavte petrželku stonků a společně s očištěnou jarní cibulkou, oloupaným česnekem a zbylými ingrediencemi rozmixujte. Následně nechte odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě.

 

Ugrilujte hovězí svíčkovou

Hovězí svíčkovou osolte a opepřete ze všech stran a na rozpálené grilovací pánvi s trochou oleje zprudka orestujte, aby se maso trochu zatáhlo. Pánev přikryjte grilovacím víkem a grilujte cca 6 minut. Poté nechte maso alespoň 15 minut odpočívat. Těsně před servírováním steak ještě prudce a krátce opečte z obou stran.

Pro přípravu hovězí svíčkové Vám přijdou vhod tihle užiteční pomocnícii.

 

TITANO GRILOVACÍ VÍKO 25X35/3 CM

 

TITANO GRILOVACÍ PÁNEV 25X35/4,5 CM

 

Podávejte steak s kostkou z gratinovaných brambor a gratinovanou zeleninou s omáčkou

Pro přípravu gratinovaných brambor nejdříve na másle orestujte oloupanou a nakrájenou šalotku i česnek, přidejte tymián, víno a nechte krátce spojit. Dochuťte trochou cukru a zalijte smetanou. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud nebude konzistence směsi krémová.

Brambory oloupejte a nakrájejte na (stejně) tenké plátky – propláchněte vodou a v čisté utěrce dobře osušte. Menší pekáč si vymažte máslem a dejte předehřát troubu na 200°C. Střídejte vždy vrstvu brambor s připraveným smetanovým základem až do cca ¾ výšky pekáče. Pečte odkryté, 45 – 55 minut dle velikosti nádoby. Na povrchu by se měla vytvořit zlatavá krusta.

Fialovou karotku si nakrájejte na tenké plátky. Ze žampionů jen odstraňte nohy, není potřeba je čistit či omývat. Žampiony můžete osmahnout na troše másla - orestujte je pak dohromady karotkou.

 

Dobrou chuť!