Ingredience:
Gnocchi
400 g brambor
500 g hrubozrnné mořské soli
150 g hladké mouky + na pomoučení válu
1 vejce
Hříbková omáčka
200 g anglické slaniny
2 lžíce másla
2 šalotky
2 snítky šalvěje
150 g lesních hub
2 lžičky hladké mouky
220 ml smetany na šlehání
100 ml mléka
Na dochucení
Čerstvě mletá mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
Špetka muškátového oříšku
Postup:
Nejprve si nachystejte gnocchi. Do pekáčku nasypte hrubou sůl do výšky cca 2 cm a položte na ni celé omyté brambory. Troubu si předehřejte na 200°C a pečte asi 45 minut, dokud brambory nezměknou. Pak nechte brambory trochu vychladnout, oloupejte je a ještě teplé prolisujte. Do vzniklé hmoty přidejte 1 vejce, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a vše smíchejte dohromady. Jakmile se těsto spojí, začněte jej rychle rukama zpracovávat na pomoučeném válu do soudržné koule.
Těsto rozdělte na 4 díly a z každého dílu vyválejte váleček o síle cca 1,5 cm, z kterého ostrým nožem ukrajujte vždy cca 2 cm kousky. Již nakrájené gnocchi je během tvoření a krájení dalšího válečku vhodné vždy dát (v nádobě vyložené pečícím papírem) do mrazáku, těsto totiž velice rychle řídne.
Nyní si připravte omáčku. Anglickou slaninu pokrájenou na nudličky spolu s nakrájenou šalotkou osmahněte na másle. Ke konci vsypte lístky z jedné snítky šalvěje. Přidejte houby nakrájené na plátky. Pokud používáte houby mražené, nechte je předem rozmrazit, pokud houby sušené, den předem je namočte a krátce povařte. Směs osolte, opepřete, zaprašte moukou a cca 1-2 minuty míchejte. Smíchejte smetanu na šlehání s mlékem a postupně přilijte k ostatnímu. Omáčku vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
Z mrazáku si vyndejte gnocchi. V originální verzi jsou vroubkovaté, proto budete-li je chtít vylepšit, lehce je uprostřed zmáčkněte vidličkou a převalte směrem k sobě. Opět platí, že je nutné pracovat rychle. Vhoďte je do osolené vroucí vody a jakmile vyplavou (cca 30 sekund), vyberte je s pomocí děrované naběračky a smíchejte s hříbkovou omáčkou.
Hotový pokrm posypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte opečenými šalvějovými lístky.
Dobrou chuť!