Domácí gnocchi s hříbky

Ingredience:

Gnocchi

400 g brambor

500 g hrubozrnné mořské soli

150 g hladké mouky + na pomoučení válu

1 vejce

 

Hříbková omáčka

200 g anglické slaniny 

2 lžíce másla

2 šalotky

2 snítky šalvěje

150 g lesních hub

2 lžičky hladké mouky

220 ml smetany na šlehání

100 ml mléka

 

Na dochucení

Čerstvě mletá mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

Špetka muškátového oříšku



Postup:

 

Nejprve si nachystejte gnocchi. Do pekáčku nasypte hrubou sůl do výšky cca 2 cm a položte na ni celé omyté brambory. Troubu si předehřejte na 200°C a pečte asi 45 minut, dokud brambory nezměknou. Pak nechte brambory trochu vychladnout, oloupejte je a ještě teplé prolisujte. Do vzniklé hmoty přidejte 1 vejce, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a vše smíchejte dohromady. Jakmile se těsto spojí, začněte jej rychle rukama zpracovávat na pomoučeném válu do soudržné koule. 

Těsto rozdělte na 4 díly a z každého dílu vyválejte váleček o síle cca 1,5 cm, z kterého ostrým nožem ukrajujte vždy cca 2 cm kousky. Již nakrájené gnocchi je během tvoření a krájení dalšího válečku vhodné vždy dát (v nádobě vyložené pečícím papírem) do mrazáku, těsto totiž velice rychle řídne.

Nyní si připravte omáčku. Anglickou slaninu pokrájenou na nudličky spolu s nakrájenou šalotkou osmahněte na másle. Ke konci vsypte lístky z jedné snítky šalvěje. Přidejte houby nakrájené na plátky. Pokud používáte houby mražené, nechte je předem rozmrazit, pokud houby sušené, den předem je namočte a krátce povařte. Směs osolte, opepřete, zaprašte moukou a cca 1-2 minuty míchejte. Smíchejte smetanu na šlehání s mlékem a postupně přilijte k ostatnímu. Omáčku vařte na mírném ohni do zhoustnutí. 

Z mrazáku si vyndejte gnocchi. V originální verzi jsou vroubkovaté, proto budete-li je chtít vylepšit, lehce je uprostřed zmáčkněte vidličkou a převalte směrem k sobě. Opět platí, že je nutné pracovat rychle. Vhoďte je do osolené vroucí vody a jakmile vyplavou (cca 30 sekund), vyberte je s pomocí děrované naběračky a smíchejte s hříbkovou omáčkou.

Hotový pokrm posypte nastrouhaným parmazánem a ozdobte opečenými šalvějovými lístky.

 

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení