Domácí chleba pečený v hrnci

Hitem posledních let v domácím pečení se nepochybně staly automatické pekárny chleba. Kdo by chtěl připravit křupavý a lahodný bochník bez investice do domácí pekárny, vystačí si i bez pece na chleba jen s obyčejnou troubou a hrncem.¨
 

Receptů na přípravu domácího chleba do trouby existuje mnoho, nám se však osvědčil tenhle. Sami uvidíte, že pečení chleba v hrnci podle tohoto receptu je rychlé a jednoduché.

Recept na pečení chleba – co budete potřebovat

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžičku kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku octa
  • Kvalitní hrnec s tlustým dnem a pokličkou

Jak upéct domácí chleba

Do velké mísy dejte všechny sypké suroviny a nasucho je promíchejte. Poté přilévejte vodu a přitom směs stále míchejte, aby vzniklo vláčné těsto. Nakonec přidejte lžičku octa. Těsto ještě jednou důkladně prohněťte, a ujistěte se, že se všechny suroviny vzájemně spojily. V míse pak nechte vzniklé těsto kynout přikryté utěrkou 12-18 hodin při pokojové teplotě. Poté si poprašte kuchyňskou linku nebo vál moukou a vyškrábněte těsto z mísy na pracovní plochu. Placku několikrát přeložte a nechte čtvrt hodiny odpočinout.

Nyní těsto vytvarujte do koule a nechte ho odpočívat další dvě hodiny mezi pomoučenými utěrkami. Během této doby roztopte troubu na 230 stupňů a vložte do ní kvalitní hrnec s tlustým dnem. Po půl hodině můžete do hrnce vložit bochánek, zakryjte jej poklicí a nechte péct asi 30 minut.

Poté z hrnce oddělejte poklici, teplotu snižte o deset stupňů a pečte dál cca 15-30 minut, podle požadované barvy kůrky. V této fázi můžete chleba potřít vodou s octem nebo česnekem. A máte hotovo. Chleba z hrnce opatrně vyklopte, nechte vychládnout a těšte se z nádherné vůně, která vám zaplaví celý byt. Dobrou chuť!