Domácí chléb z 5ti přísad

Chléb, který připravíte za pár minut je k nezaplacení. Zejména, pokud nemáte opravdu hodně času, ale máte touhu provonět celý váš domov omamnou vůní křupavého čerstvého chleba. Vydrží vám i celý týden, ale popravdě, sníte ho na jedno posezení.

Ingredience:


500 g tmavé mouky - špaldová, chlebová mouka, lněná nebo kombinace
1 lžička soli
1 lžička krystalového nebo třtinového cukru
1 lžička sody
500 ml bílého neochucený hustého jogurtu

- případně různé semínka podle chuti

 

Postup:

Pokud máte více času, přesejte mouku. Přidejte do mouky cukr, sůl, sodu a smíchejte s jogurtem. Ideální je opravdu hustý, poctivý, řeckého typu. Směs vypracujte vidličkou nebo rukou. Stačí jemně spojit ingredience do tvaru bochníku. Těsto bude trošku lepkavé, ale je to v pořádku. Těsto posypte trochou mouky a přeneste  si do nízkého hrnce nebo pekáče s nepřipnavým povrchem

 

Předehřejte troubu a pečte na 180 stupňů zhruba 50 minut. Po upečení ho položte na mřížku a nechte vychladnout. Snažte se vydržet a nekrájejte ho ihned.

Trpělivost chutný chlebík přináší. Má neskutečně křupavou propečenou kůrku a uvnitř se mi podaří obvykle hustší konzistence. Je to díky mixu semínek, které přidávám. Když přesejete mouku a použijete jen špaldovou, měl by být vláčný a mít "očka".