Candát s šouletem

 

Ingredience

800 g candáta

100 g cizrny

100 g černé cizrny

100 g krup

100 g zeleného hrášku

Domácí masový vývar

150 g másla

100 g jarní cibulky

50 g pažitky

100 g rajčat

3 větvičky tymiánu

 

Na dochucení

Čerstvě mletá mořská sůl

Čerstvě mletý pepř

 

Postup

Den předem si namočte obě cizrny a kroupy do vody – každou luštěninu zvlášť

Nabobtnalé je opět samostatně uvařte v dostatečném množství vývaru. Vývar sceďte a dejte stranou, luštěniny smíchejte.

Nakrájejte si jarní cibullku, z rajčat odstraňte dužinu a nakrájejte je na kostičky. Máte-li hrášek mražený, připravte jej ohřátím ve vodě.

Šalotku nakrájejte na jemno a nechte na másle s tymiánem zesklovatět.

Hrnec odstraňte z ohně, přidejte luštěniny I zeleninovou směs, podlijte trochou vývaru, v kterém se vařily kroupy, osolte, opepřete a dejte na 35 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.

Rozmíchejte se změklým máslem a nechte ještě 15 minut prohřát.

Candáta nakrájejte na filety a osolte. Na pánvi rozehřejte olej a rybu lehce osmažte z obou stran. Poté na filet vložte plátek másla a pečte v troubě cca 5 minut při 180 °C.

Ozdobte nakrájenou pažitkou a podávejte jako alternativu ke kaprovi a bramborovému salátu jako štědrovečerní menu.

 

Dobrou chuť!