Bramborové placky

Suroviny na 12 placek

Brambory 500 g

250g hl. mouky

1,5 lžičky soli

15 g mletého máku

45g povidlové marmelády

šťáva z půlky citrónu

20 g cukr moučka

30 g rozpuštěného másla

 

Postup

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, propasírujeme a dáme odležet do lednice. K bramborám přisypeme hl. mouku, sůl a zpracujeme v těsto. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se mouka a brambory důkladně nepropojí. Z bochánku těsta ručně uválíme váleček, z kterého nožem nebo plastovou kartou krájíme kousky o váze zhruba 30 g. Z kousků těsta tvoříme kuličky a ty rozválíme na placky. Na pánvi Titano díky povrchu s nepřilnavou vrstvou lze placky opékat na sucho, aniž by se připalovaly. Placky opékáme z obou stran do doby, než se začnou tvořit hnědá oka. Hotové placky pomažeme rozpuštěným máslem a směsí máku, povidel, cukru, citrónové šťávy.

 

Tip Šéfkuchaře

Pro lepší strukturu těsta je vhodné nechat uvařené brambory 24 hodin odležet v lednici. Při rozvalování placek hojně podsypáváme hl. moukou, aby se placky nelepily.