Bramborové placky

Suroviny na 12 placek

Brambory 500 g

250g hl. mouky

1,5 lžičky soli

15 g mletého máku

45g povidlové marmelády

šťáva z půlky citrónu

20 g cukr moučka

30 g rozpuštěného másla

 

Postup

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, propasírujeme a dáme odležet do lednice. K bramborám přisypeme hl. mouku, sůl a zpracujeme v těsto. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se mouka a brambory důkladně nepropojí. Z bochánku těsta ručně uválíme váleček, z kterého nožem nebo plastovou kartou krájíme kousky o váze zhruba 30 g. Z kousků těsta tvoříme kuličky a ty rozválíme na placky. Na pánvi Titano díky povrchu s nepřilnavou vrstvou lze placky opékat na sucho, aniž by se připalovaly. Placky opékáme z obou stran do doby, než se začnou tvořit hnědá oka. Hotové placky pomažeme rozpuštěným máslem a směsí máku, povidel, cukru, citrónové šťávy.

 

Tip Šéfkuchaře

Pro lepší strukturu těsta je vhodné nechat uvařené brambory 24 hodin odležet v lednici. Při rozvalování placek hojně podsypáváme hl. moukou, aby se placky nelepily.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení