Suroviny na 12 placek
Brambory 500 g
250g hl. mouky
1,5 lžičky soli
15 g mletého máku
45g povidlové marmelády
šťáva z půlky citrónu
20 g cukr moučka
30 g rozpuštěného másla
Postup
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, propasírujeme a dáme odležet do lednice. K bramborám přisypeme hl. mouku, sůl a zpracujeme v těsto. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se mouka a brambory důkladně nepropojí. Z bochánku těsta ručně uválíme váleček, z kterého nožem nebo plastovou kartou krájíme kousky o váze zhruba 30 g. Z kousků těsta tvoříme kuličky a ty rozválíme na placky. Na pánvi Titano díky povrchu s nepřilnavou vrstvou lze placky opékat na sucho, aniž by se připalovaly. Placky opékáme z obou stran do doby, než se začnou tvořit hnědá oka. Hotové placky pomažeme rozpuštěným máslem a směsí máku, povidel, cukru, citrónové šťávy.
Tip Šéfkuchaře
Pro lepší strukturu těsta je vhodné nechat uvařené brambory 24 hodin odležet v lednici. Při rozvalování placek hojně podsypáváme hl. moukou, aby se placky nelepily.